Thursday, 22 November 2012

sabun tia amelia dan krim kunyit

kadang-kadang tu pelik juga. tiba-tiba stat hari ini kenapa ramai pula kan (ye je). siapa je lah yang nak godek putihnilaclorox sedih ni. aku gigih cek traffic source. oh. ramai juga manusia yang telah menapak ke blog aku disebabkan entry aku berkaitan ini TIA AMELIA. haha. bila aku baca balik entry tu. macam geli-geli pula apa yang aku tulis. malu ngat aih. ah tak pa. itu masa lalu. kini sudah matang. wah baru berapa bulan je kau menulis. ada juga search keyword yang berkaitan krim kunyit sebab aku ada tulis aku nak cerita pasal kesan penggunaan krim kunyit tapi kesudah aku tak tulis disebabkan manusia-manusia ini:

terus i tak berani you post apa-apa berkaitan tentang TIA AMELIA. tak nampak tu *kami banned produk TIA AMELIA sekeras-kerasnya. SEKERAS-KERASNYA* terus menggigil tangan nak menaip

honestly aku dah try macam-macam jenis produk, sebut je (yang murah je ok, yang mahal jangan dok sebut). seriously macam-macam dah aku cuba. one day tu aku teman my friend pergi spa. konon nak buat facial. aku pon turut terjebak. sungguh-sungguh akak yang buat facial tu cakap kulit aku teruk then dia suggest untuk cuba TIA AMELIA sebab ada kawan dia pakai ok. ke sebab akak penjual TIA AMELIA kak? haha. aku memang pantang kalau orang sebut bagus dan berjaya kalau pakai produk itu ini. aku pon apa lagi. beli dan pakai. alhamdulillah. kulit aku semakin ok (dengan izin ALLAH) dan semakin cerah semestinya seperti tag line TIA AMELIA mencerah tanpa pengelupasan. wah gitu. tapi aku tukar kejap. pakai kejap, tukar kejap, pakai kejap. ni pon sebab ramai orang cakap pakai TIA tak elok. aku tukar produk lain. muka naik jerawat teruk, aku pakai TIA balik. jerawat kurang. orang cakap tak elok lagi. tukar lagi. letih lah.

dan sekarang aku adalah pengguna TIA AMELIA tetap dan tegar. sorry kepada kawan-kawan yang marah tapi aku kini tetap guna TIA. aku ada try garnier for men untuk 2 bulan. masa mula-mula pakai jerawat naik teruk. pastu orang cakap

biasa lah tu. simptom awal-awal tukar produk. lepas sebulan ok lah tu. 

ok bersabar. dah masuk 2 bulan tak ok juga. bye bye garnier. hye TIA AMELIA kembali. betul orang cakap TIA ni menghakis dan menipiskan kulit tapi berjaya mengurangkan jerawat (based on experience). since kau dah tahu TIA ni menghakis elakkan guna sabun dia secara kerap. kalau ikut cara aku. aku akan gunakan TIA waktu mandi pagi. mandi petang dan sebelum tidur. sabun sahaja tak mencukupi. sabun ni hanya membuang kotoran dan menghilangkan minyak di muka. sabun tak dapat nak membersih secara terus ke atas jerawat. so, untuk itu sebelum tidur, lepas dah cuci muka bersih-berish. sapu krim kunyit dekat sekitar kawasan berjerawat. jangan sapu penuh satu muka. nanti orang ingat kau power rangers kuning tak pon orang ingat kau demam kuning. krim kunyit ni wangi bau dia dan kesannya juga bagus. mengecilkan jerawat dan memudarkan parut. tapi ingat. kesan penggunaan TIA ni pon tak lah secara terus. pakai hari ini esok dah gebu boleh lentik jari. makan masa juga dan kau akan dapati pore kulit kau akan membesar. tak tahu kenapa. mungkin effect dia. so kau kena cari inisiatif lain untuk mengecilkan pores tu dengan pakai mask or anything yang mampu smallen the pores. ewah gitu. hahaha

20 comments:

Eiqa Almond said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahhaaa power rangers kuning.??
pun bolehh..haha

kalau dah kulit muka kena dgn TIA AMELIA tu, maybe sesuai la tu. Bye bye garnier..!! ekekeee

yu ya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha baik kau kasi tepek kunyit betul je. kunyit serbuk yg india suka pakai tu.

byk org ckp, tia ni if stop pakai, muka akan jd terook. suggestion aq, apa kata try amal supplemen pulak? cuci muka tetap cuci muka, tp supplemen mkn jugak. aq suggest vit.c :)

Cik Ain said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ehem ehem ,kita geng abg naim ,ain guna tia gak lalala baru sebulan lebih je..give me 5 kah3..

maizatul suraya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ye. aku setuju kate2 Yu Ya. try supplement. tak pun home made kunyit. kesan dia memang vavavoom. laily pnah try utk kulit badan dia yg banyak tinggal parut sbb chicken pox. and wallahh! mmg berkesan.

bkn sbb ape kitorg larang kau guna Tia. kitorg sayang kau. takut tak boleh kena panas langsung nnt. malaysia ni panas hazab. :)

Naim Iman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Eiqa Almond kan, tetiba lawak bodoh power rangers kuning pula. itulah. rasanya dah sesuai. tp kadang-kadang naik juga jerawat tu. reda.

Naim Iman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@yu ya ya. akan diusahakan soon. betul juga tu. kalau stop pakai dia akan teruk sikit. even from my expirience. itulah. buat masa ni kalau aku stop nanti aku stress.pastu aku start rasa down. wah gitu.
btw ya, kat blog kau kalau nk comment kena letak varification code. agak sukar. hehe

Naim Iman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Cik Ain wah. ada juga geng rupanya. tp ain kena jaga2 juga taw pakai tia ni. selain tu pakai juga moisturizer. biar ada develop cell baru. wah.

Naim Iman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@maizatul suraya suraya. suraya thanks. syg korg juga. akan diuasahkan juga like u told me b4 utk try kunyit asli tu. thanks again :)

nini said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wow...lelaki pun guna tia amelia...by the way, kami stokis tia...kalau nak harga special habaq...kot boleh bagi ka...hahaha

Naim Iman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@nini hehe.thanks.tp skang dah berhenti guna coz x sesuai dgn kulit.tp ada few friends(perempuan) yg stick pakai TIA ni.malah makin gebu.mayb x sesuai dgn hormon lelaki kot.hehehe

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya dh guna tia dekat 10 tahun dh...baca artikel kamu baru tahu tia menbesarkan pore...hurmm no wonder la..hahaha

Irfa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

baru pakai sminggu krim kunyit tu, mmg pelik sikit smpi anak taknak cium.bau busuk katanya, tp akak perasan bau dia mcm krim fair n lovely.

pakai pun sbb ramai kata boleh kecutkan jerawat.tetiba naik jerawat sbb gatai try produk yg katanya bagus.huhu

Cheq Da said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pores membesar sbb dia tak include toner dgn moisturizer . function toner tu kasi bersihkan pore dan moisturizer pulak kasi tutup pore. saya dah cuba mcm2 produk mahal dan murah. itu mmg basic facial regime. tapi for me yg baru tgh cuba tia amelia ni for my age 34 dan sibuk dgn anak lasak dan masih kecil, mmg okay sbb dah takde masa nak tonyoh muka dgn benda2 lain tu..cuci dan tenyeh je krim just nice for me asalkan kulit tampak bersih tak kusam.

Pakngah Meniaga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

knp xleh nak folo blog ni?hehehe

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sy da guna tia ni 4thn.. okeyy jer.. jerawat yg bnyk2 kat muka dulu da ilang....

Chet Kittymont said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tergelak sy baca cerita kamu. lawak gitue. wah. hehe. saje lalu sini, baru sy nak cuba krim kunyit tia amelia 2. thanks 4 info.. ^^

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Produk ni sgt baik...sy pki dah 10 thun klu g facial tpt mahal2 mcm dekat dermalogica diorg pun tnya pki produk apa ni? Muka sgt2 licin n shining..bab pores tu br sy perasan mcm besar sikit tp ok seb white n blackhead hiling..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Dik kalau nak bg nmpk kesan yg umphh mlm kena pakai krim pemutih n krim kunyit..2 minggu akan nmpk kesan kulit sekata ..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sy dah pakai nak dkt 2 tahun.. sy try jugk stop, jerwat tmbuh cam cendawann......

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Mule2 try ok je, masuk je ketulan sabun kedua muka cm mule naik jerawat, why? Pastu yg perasan, mse nk dtg period, bnyak pulak jerawat tumbuh...aduhhhh...knpe ye? Tpi kulit muka sekata..