Sunday, 14 April 2013

Cara Mengubati Ulser

Assalamualaikum wbt


sebagai seorang remaja yang memakai braces. penyakit mata ikan atau lebih dikenali sebagai ulser sangat sinonim dengan seorang pemakai braces. tipu lah kalau kau pakai braces tapi tak kena ulser. tipu juga kalau kau tak pernah pakai braces tapi kau tak pernah kena ulser. kalau anda pemakai braces dan baruuuu je pakai braces. boleh say welcome ulser! tak sabar nanti nak emo-emo, pedih nak makan even kadang-kadang susah nak bercakap. haaa. sebut pasal bercakap. memang itu pon satu masalah bila anda pemakai braces dan anda suka bercakap. apatah lagi seorang guru seperti i ni yang suka sangat bercakap dalam kelas sehinggakan setiap lecturer yang observe(membimbing) setiap semester akan melontar komen yang serupa.
kamu ok cuma kurangkan bercakap, banyakkan action.
ehehe baik encik.

bila pakai braces dan banyak bercakap. nescaya proses pergeselan antara braces dan kulit mulut(bibir dan pipi bahagian dalam, urgh whatever. tak pandai nak terangkan) akan kerap berlaku. lama-lama luka akan terjadi sendiri. bermula dengan luka kecil lepastu kau pula jarang minum air. memang ulser pon suka nak membesar dan beranak pinak dalam mulut. what else you can do selain duduk diam-diam dan malas nak emo-emo so diam! tidak lagi kini. ada cara untuk mengubati ulser tapi ianya memerluka courage dan tahan sakit. 

GARAM!

letak garam. itu adalah the extreme-est way. tapi sangat lah berkesan. trust me. tak percaya? ok kalau kau ada ulser sekarang or kena ulser nanti. kau ambil garam dan kau letak atas ulser tu. urghhh. memang pedih teramat ya amat at first. tapi bila garam tu dah sebati dengan ulser tu. rasa macam dah elok dah dan InsyaAllah dengan kuasa Tuhan juga ulser itu akan sembuh in a few days. trust me. aku dah buat semua tu. tapi kalau rasa pedih sangat buat cara macam tu. cuba bancuh 2 atau 3 sudu garam dalam  gelas. lepastu kumur-kumur. masih pedih tapi tak pedih gila macan cara sebelum ini. bila kurang pedih jadi nak sihat tu lambat sikit lah. depends jugak how kerap kau rajin untuk kumur air garam tu. seeloknya amalkan 2 3 hari sehingga anda rasa ulser tu macam dah mati. 

seriously mengubati ulser menggunakan garam sangat berkesan. i dont know why sebab aku bukan pharmacist. tapi aku memang amalkan penggunaan garam dalam mengubati ulser since dari kecik lagi sebab memang dah lumrah hidup aku kot penyakit ulser ni tak pernah nak pergi. tetap ada. samalah kan macam jerawat(jerawat pula dah?). itu lah. mulut jahat mengalahkan longkang. memang Tuhan nak bagi balasan on the spot. haaa amek kau ulser. bwahaha.

pernah try few cara yang lain tapi tetap garam di hati.