Thursday, 11 April 2013

Kesan Si Pengguna Tia Amelia

Assalamualaikum wbt

sebelum aku memulakan bicara ingin aku membuat penerangan di sini bahawa post ini ditulis atas kesedaran untuk berkongsi pengalaman yang di alami sendiri dan bukan di bayar oleh mana-mana syarikat kosmetik. baik Hansaegee, Olay, SK II atau Fair and Lovely yang over the top(pencerah no 1 dunia you). mampu ke semua syarikat tu semua nak bayar Naim Iman. ahaks.

mungkin ada yang dah lama baca blog ini tahu aku adalah seorang guru(guru pelatih). subjek Pendidikan Jasmani pula tu. padang merupakan rumah kedua dan bermain di bawah terik mentari yang memancar sinar UV(wah) bukanlah satu perkara yang janggal tetapi kebiasaan malah lumrah. nak tak nak memang kena juga. kena main panas juga, kena jadi pegawai sukan juga, kena mengajar di padang juga melainkan hujan. bagi "puteri lilin" macam kita(eh?) memang kalau kena panas tu memang terbaiklah kan. memang sebum-sebum yang terkandung di bawah kulit akan bersorak sorai happy nak keluar sebab dah menggelegak panas dan tak sabar sangat nak keluar. bila dah tak boleh duduk diam-diam bawah kulit. haa mula lah nak timbul-timbul pastu rasa down nak berhenti jadi cikgu(ini tipu). dah biasa der. apa ada kisah?

kalau sebelum ini aku selalu mengadu kulit akan kemerah-merahan malah pedih bila kena panas. lepastu bila mandi rasa nikmat mana mahu ku dustakan(kak nani rostam) sebab sejuk sangat kalau boleh nak tadah muka dekat dalam fridge tempat beku. sejuk selesa. tapi sekarang tidak lagi bila aku dah berhenti menggunakan Tia Amelia. betullah lah orang cakap selama ini. aku percaya tapi buat-buat tak percaya sebab bila pakai Tia Amelia memang kesan dia cepat gila. dalam seminggu pakai jerawat dah mula kecut dan hilang(bila dipakai bersama krim kunyit). tapi setiap benda yang cepat berkesan ini there is something yang you need to pay which is kau akan alami perkara yang telah aku diadukan di atas. tapi ada amaran jika anda sekarang pengguna Tia Amelia dan mahu berhenti. anda perlu bersabar untuk menghadapi fasa muka bak kulit katak. menggerutu naik jerawat gila tahap stress tak nak keluar rumah. memang sabar sahaja kuncinya. kalau ikut perasaan memang akan rasa macam nak pakai balik je Tia Amelia. tapi buat apa kalau cantik seketika tetapi merana semula. fikir-fikirkan :)

46 comments:

luv2612 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya baru pakai seminggu..terus berenti la gini.takut lak nak pakai.sebelum ni pakai bio essence..ok gak..tapi gatal sangat nak putihkan kulit tukar ke tia..skang kena pakai bio essence balik la ni

Naim Iman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@luv2612 erm.macam mana nak cakap ye. actually produk ni depend on kulit kita juga. ada kawan pakai tia lama dah and dia stick dgn tia sebab berkesan. but still kalau produk yg lama elok dan sesuai dgn kulit. baik kekalkan. kalau nk putih. scrub atau pakai exfoilater(betul ke eja ni?) lebih sesuai. wahh. tips kecantikan sgt ni.

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sy penggune tia krim kunyit.lame jugak dlm 6 bulan.mmg kulit lawa n puteh sgt2.pastu stop pakai tros jrwt tutop satu muke.mmg segan nk kua ruma.zaman kejatuhan.kwn2 y pakai n benti pakai pon alami bnd sme

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saje nk drop comment jugak. saya pakai tia amelia start dari 2008. sampai tahun ni. lebih kurang 5 tahun jugak kan lama tak lamanya. mmg tak dinafikan kulit jadi cantik, dan jerawat susah nak naik. tu yang boleh bertahan tu. pertengahan tahun ni cuba berenti sebab byk sangat dengar cerita produk ni tak elok, menipiskan kulit etc..
dan bila aku stop.. haa kau.. jerawat tumbuh dekat muka macam cendawan lepas hujan. lepas tu bermula episod aku try & error produk2 kecantikan yg lain. dah macam eksperimen kat muka sendiri.
1 yg aku observe, tia amelia ni, bila kita stop dan tukar ke produk baru, jerawat akan naik. dulu pun aku cuba stop, jerawat terus naik. skg ni aku macam nekad nak stop tapi bila tengok muka sendiri makin tension dgn jerawat-jerawat yang makin naik, dengan parut kat sana sini.
down giler. bila kawan-kawan start tegur, katanya first time tengok muka aku berjerawat. betul2 terasa down.. huhu.. skg aku mula fikir nak kembali guna tia amelia. tapi berbaloi ke...?

NZL viva said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

baru ingt nak try pakai tia amelia punye set.. tapi kalau macam ni x berani le..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya Pon same. Bile berhenti jerawat naik byk gler.tension Pon ade

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya Pon same. Bile berhenti jerawat naik byk gler.tension Pon ade

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya Pon same. Bile berhenti jerawat naik byk gler.tension Pon ade

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya Pon same. Bile berhenti jerawat naik byk gler.tension Pon ade

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sy dh guna tia ni sthn...blm lama ni sy bhnti mgunakn tia,coz budget x mcukupi.. tp xd kesan apa2 pun...cuma slpas sbln x pakai apa2...kulit kmbali warna asal.. jerawat 1 pun x tumbuh...coz...sy x pakai apa2 produc slpas bhnti guna tia ni..... so ksimpulan nya...slpas bhnti mgunakn produc tia ni......jarakkn sminggu o 2 minggu barulah mgunakan produc lain... supaya jerawat x timbul..ma kash..

Hatini Mustafa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Terima kasih atas info. Akak dah guna byk produk muka yg memberi kesan yg negatif. Akak pernah pakai produk brand BML, Shadira, Natasya. Kulit masa tu bagai telur dikupas. tapi apabila akak stop, muka akak menguarkan pigment hitam yang bertompok. Akak rasa malu sgt. Dah 2 tahun akak stop gunakan produk2 tersebut. Tompokan hitam @ jeragat kekal hingga sekarang cumanya warna ada pudar sedikit dgn penggunaan produk yang selamat. Sekarang akak guna produk Shaklee untuk luaran dan dalaman. Kalau adik2 ada masa jemput baca blog akak. Terima kasih. http://tinisihatmenawan.blogspot.com/

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pakai dah lame la jugak dlm 5 bulan mcm tu , lepas tu saya berhenti kejap takde pun jerawat naik ? Biase je , saya cuma pkai tia amelia yg foudation & krim kunyit. Pencuci muka saya pakai brand lain . Saya guna Cetaphil

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sblm ni sy pengguna tia jgk..kulit sblm ni burn sbb p kelas tgh2 pns kan..then pakai la tia. sebulan je dh back to normal kulit..jerawat xde .kulit x burn. trus la pkai sampai dlm 4@5 month gitu. then start naik jerawat. pedih2 @ kulit jd merah bila kne panas tu xde la. jerawat la naik..xbyk tp mkin ari mkin worst la. pastu stop tia..jerawat hilng. berthn2 xpkai, pastu pkai blik sbb kulit burn kne pnas plak. pkai sebulan je, pstu stop la bila kulit back to normal..hee..pendapt sy la. tia ni xleh pkai lama2. sampai 1 thp die akn buat kulit kite jd truk. so, pkai stakat nk buang sun burn kt muka dh la.

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalam.. Sye dah 3thn lebih consume tia amelia ni.. Sy pakai krim kunyit bkn hari2.. Semingu 3x shj.. Kdg2 sy xpakai ape2 just cuci muka smpai 2weeks.. So far, Alhamdulillah.. Kulit sy maintain.. Tiada pengelupasan.. Kulit warna mcm biasa je.. Mybe tia ni ikut kesesuaian kulit.. Mana2 produk mcmtu.. Sy xpenah pula dgr tia ni ade merkuri.. Sy follow ig pengasas tia.. Ok je.. Hurm..

nurul syuhada said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalamualaikum....

saya pun nk drop comment jugak..hehe...

Dulu kulit saya bersih xde jerawat tapi lepas gatalnk cuba krim safi balkis..sebab nk cuba2 akhirnya muka saya da jadi xbersih...jerawat pun xmalu nk tumbuh jer...tapi masa tahun 2008 lpas buat rawatan di spa..beutician tu suggest Tia Amelia..katenye kawan dia pakai muka bersih..jerawat makin segan nak keluar..muka pun putih..n after saya pun cuba tia amelia..hasilnye mmg wow!! muka saya memang bersih...bekas jerawat makin hilang..jerawat xtumbuh..bila jerawat tumbuh pun saya tenyeh dengan krim kunyit..trus kecut...mmg best...and sampai sekarang saya pengguna setia tia amelia...smpaikan mak saya pun tanya saya guna ape..sebab muka nampak putih(sy mmg kulit cerah)pakai tia amelia makin cerah..n mak saya cuba2 guna..dia kata best pkai sabun tia amelia...muka xkering...n abang saya pun join sekali curi2 pakai sabun tia amelia saya....kawan saya pun ikut2 jugak pakai tia amelia..sbb dia tgk saya makin putih...jerawat xde....tp bila dia try pakai muka dia naik jerawat....then dia bhnti pakai....so kesimpulannya kat sini..setiap kulit muka xsama...bukan salah produk...ade kulit muka yg bminyak..ade kulit muka yg kering....ade yg lembab...so btter jadilah pengguna yg bijak....saya suka pakai tia amelia...lg2 krim kunyit dia..mmg superb utk hapuskan jerawat n bekas jerawat....

Kalau takut muka makin teruk..jangan mudah terpedaya dengan produk yg tgh mmbanjiri pasaran...klu rasa produk tu da sesuai ngn kita..teruskan...jgn tukar2 produk..sebab setiap produk ade kandungan bahan2nye yg tersendiri...dan bahan tu meresap ke kulit..so klu kita tenyeh produk lain yg ade kandungan bahan yg xsama mcm produk yg kita pakai..akan ada tindak balas yg boleh merosakkan muka kita....be carefull

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ngeh nak share something jugak lah pasal tia amelia nie.. saya pun pakai produk nie. Nak kata lama tuh boleh tahan lah jugakk. Hehe tapi saya hanya pakai pencuci dia je. Krim2 nie tak pakai pun. So nak diceritakan .. pencuci dia nie pun bagus gak. Boleh buatkan kulit jadi cerah. Hilangkan jerawat / bekas jerawat tuh pun boleh. Cuma memakan masa laa . Bila tak pakai pencuci sebab budget tak cukup time tuh , haha muka takde pape masalah pun. Maintain. So pakai jela pencuci kalau takut effect negetive dtg menyerang ke muka.. kbye :p

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

assalamualaikum. ai nak komen jugak lah. ai pakai tia dari darjah 6 and berhenti pakai waktu umur tingkatan 3 sbb umi cakap tak elok pakai tia sbb ia menipiskan kulit and any else. yelaa waktu tu usia ai muda lagi kot. berhenti seminggu after that (waktu form 3) naik jerawat satu muka tambah lagi ai bdk sport asyik duk bawah cahaya matahari je. ya Allah, serius malu nk bersukan dah. try produk lain (awal form 4) Alhamdulillah berkesan sedikit even lambat sikit nak elok tp still ada jugaklah parut2 jerawat and jerawat sekali naik sekali x -..-' nyesal? ai think sikit kesal dgn tindakan melulu nak amek produk tia ni sbb terpengaruh dgn rakan time tuu. to girls, nk try tia better thinking habis habisdulu jgn menyesal di kemudian hari. okay? lots of love xoxo

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pakai tia amelia sejak 2007. Time tu muka banyak jerawat. Dn burn. Masa start pakai kulit mengelupas halus. Dn lama kelamaan jadi cerah. Tp jerawat tak berkurang pun. Pastu saya stop. Warna kulit kembali pada asal. Apabila ada duit lebih, saya buat rawatan muka utk hilangkn jerawat dn guna laser kat tempat jerawat selalu tumbuh. Tak mahal pun. Lepas dh laser. Jerawat tak tumbuh dh. Lepas tu saya continue pakai tia amelia sampai skrg. Dah 8 tahun. Alhamdulillah. Muka serasi. Yg penting kene tahu kaedah yg betul penjagaan muka. Dah kawin pun org tak caya. Muka cm muda 5 tahun. Hihi.

Alim Misra said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pengguna tegar tia amelia muka bersih,putih hehe.. kene teruskan pakai kalau stop macam hantu mak limah

Wan Roslina Wan Yusof said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam..sy pon guna produk ni tp kdg kdg.saya guna toner tia tp pencuci muka bio essence tanaka white.krim kunyit sy guna masa jerawat tumbuh je.sy plg suka foundation cream tia..best...yg tu selalu sy pakai sebelum pi keje.jerawat tu mmg akan tumbuh,mmg muka sy kot..

Wan Roslina Wan Yusof said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam..sy pon guna produk ni tp kdg kdg.saya guna toner tia tp pencuci muka bio essence tanaka white.krim kunyit sy guna masa jerawat tumbuh je.sy plg suka foundation cream tia..best...yg tu selalu sy pakai sebelum pi keje.jerawat tu mmg akan tumbuh,mmg muka sy kot..

izza yus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nk komen gak.. sy just pkai toner n foundation dia.. sabun sy pkai yg kain, pkai sabun beras dr thailand.. yg paling best foundation dia sbb sy pernah pegi snorkeling muka langsung tak burn sbb pkai foundation tia, sbb tu sy kekal pkai toner n foundation tia amelia.. apa2 pun depent on kulit masing2 la kann

izza yus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nk komen gak.. sy just pkai toner n foundation dia.. sabun sy pkai yg kain, pkai sabun beras dr thailand.. yg paling best foundation dia sbb sy pernah pegi snorkeling muka langsung tak burn sbb pkai foundation tia, sbb tu sy kekal pkai toner n foundation tia amelia.. apa2 pun depent on kulit masing2 la kann

sharah ainnur said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam cikgu.. if cikgu berminat boleh guna Eliss serum Advance.. harga berpatutan dan ada di beberapa klinik. Produk ni natural.. 100% xde bahan bahaya kimia.. bertindak dari dalam kulit. Boleh pm saya utk dapatkan harga yg lbh baik. Whatsapp 0102508037-Asha

sharah ainnur said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam cikgu.. if cikgu berminat boleh guna Eliss serum Advance.. harga berpatutan dan ada di beberapa klinik. Produk ni natural.. 100% xde bahan bahaya kimia.. bertindak dari dalam kulit. Boleh pm saya utk dapatkan harga yg lbh baik. Whatsapp 0102508037-Asha

Hamiza Hamzah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Terus terbantut. Mmg plan nk pakai set tia amelia

Hamiza Hamzah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Terus terbantut. Mmg plan nk pakai set tia amelia

Unknown said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cube dlu sye pakai ok je.. atas kulit jugak.

Norhaliza.D said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bru je saya mau try mau pkai set tia amelia ni. huhuhu, ada sapa2 bole suggest prduk apa yg bgus. Sebab dlu sy ada gna 1 prduk ni. Prduk Collagen plus. Kulit mmng cntik la, jrwt x tmbuh n putih sgt. 2 mnggu pkai trus nmpk kesan dia. Tapi sy dgr prduk ni x bgus. So sy bhnti n jerawat tmbuh papp2 dkt muka saya. hahaha, n skg sy x pkai apa2 jst pncuci muka biasa dgn pkai Revlon foundation sbb coverage. hahaha, Hmmm, klu mcm ni makan yg cnsume sja la. Prduk Shaklee 100 prtus organik.

cikbunga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau glow glowing okay tak sis? mohon pencerahan pleaseeeeee

Ara Soyh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sye pkai tia amelia dary form 2, dn skrg sye umur 20an.. daa brtahun... alhamdulilah xde ap apa.. btul laa kpda Yg kata sbnr nYa smua produk brgantung pda kulit sndri.. sbb kulit muka kita tdk sama.. ada yg sesuai. ada yg x.. so kpda kulit yg mmg sensitif.. better jgn pkai prodk apa apa.. mnntak nsihat doktor trdhulu.. 😊

Ara Soyh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sye pkai tia amelia dary form 2, dn skrg sye umur 20an.. daa brtahun... alhamdulilah xde ap apa.. btul laa kpda Yg kata sbnr nYa smua produk brgantung pda kulit sndri.. sbb kulit muka kita tdk sama.. ada yg sesuai. ada yg x.. so kpda kulit yg mmg sensitif.. better jgn pkai prodk apa apa.. mnntak nsihat doktor trdhulu.. 😊

nurul hidayah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam sahabat,

Saya syorkan produk Furaiha Skincare. Produk ni adalah organic skincare yg dirumuskan dari bahan makanan sunnah dan memang tak ada bahan kimia berbahaya spr paraben, hidroquinon dan merkuri. Satu set dia ada :
1. Sabun Aqua Habbatussauda
2 Luminous DD cream(day cream)
-Berfungsi sbg foundation, sunblock dgn spf35..water based..
3. Glow booster cream (night cream)
-Pakai waktu malam tetapi boleh juga digunakan pada waktu siang sbg pelembap.

Berminat boleh whatsapp sy 0105727218

Pilihan di tangan anda
Nak cantik dengan cara yang cepat tetapi kulit sakit dalam jangka masa yang panjang..nak cantik dengan masa perlahan tetapi kulit sihat dalam jangka masa panjang

nurul hidayah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam sahabat,

Saya syorkan produk Furaiha Skincare. Produk ni adalah organic skincare yg dirumuskan dari bahan makanan sunnah dan memang tak ada bahan kimia berbahaya spr paraben, hidroquinon dan merkuri. Satu set dia ada :
1. Sabun Aqua Habbatussauda
2 Luminous DD cream(day cream)
-Berfungsi sbg foundation, sunblock dgn spf35..water based..
3. Glow booster cream (night cream)
-Pakai waktu malam tetapi boleh juga digunakan pada waktu siang sbg pelembap.

Berminat boleh whatsapp sy 0105727218

Pilihan di tangan anda
Nak cantik dengan cara yang cepat tetapi kulit sakit dalam jangka masa yang panjang..nak cantik dengan masa perlahan tetapi kulit sihat dalam jangka masa panjang

Norhaliza.D said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya da beli prduk ni, tpi belum pkai konsisten lgi, hhe. tpi kn sy x suka dgn bau foundation dia sgt kuat, hm, sgt menusuk hidung its seems like u tempek2 minyak wangi dkt the whole of your face.

Norhaliza.D said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pun x tau mau pkai prduk apa skg. hmmm, sbb dlu sy pkai prduk collagen plus yg mana org rmai kata ianya bahaya so sy bhnti pkai, kesannya, kulit sy jdi kusam dan agak gelap sdkit. alhamdulillah jerawat x tmbuh sgt.

Nadiah Hasib said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Norhaliza.D

Assalam Norhaliza..kalau berminat, boleh try MaryKay..kulit jadi sihat dan cantik..watsapp sy 0192178490

Poh Ting Lau said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pun penguna setia Tia Amelia, start guna 2007 til now la almost 9 yrs..so far xde ape2 pun, I cuma guna cream kunyit & sunblock la..I mmg suka sgt, esp sunblock..I pun de try product lain, nama branded & mahal giler tp result pun xbagus..klu dh de skincare yg sesuai dgn kulit xya tukar2 la, bg saya Tia Amelia xde prob jz depend skin je..

laila fashla said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nak share juga lah...sy dulu pengguna tia amelia juga...kilit mmg cantik putih pinknpink gitu..like sgtsgt bila tgk cantik..tapi bila berhenti pakai jerawat naik masyaallah...habis muka sy..seyes marketing tia amelia ni sgtsgt bgs..u jgn berhenti pakai...berhenti jer mmg kulit hancur lebor....
Now sy pakai sabun mamadil dan krim nuraysya...

intan safirah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya pun pakai pencuci dia je...

intan safirah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya pun pakai pencuci dia je...

nurul hidayah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Norhaliza.D

produk yang natural kena konsisten dan yakin. InsyaAllah masalah dapat di atasi. Alhamdulillah sy pun menggunakan produk furaiha. so Far kulit makin nampak berseri, parut jerawat dan jeragat makin pudar

Nordiana Ahmad Aishom said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pun pengguna tegar tia dr tahun 2008..hujung tahun 2016 tukar produk..hbis muka naik jerawat besar2..skrg guna Sabun Anggun Pesona JSD

Nordiana Ahmad Aishom said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya pun pengguna tegar tia dr tahun 2008..hujung tahun 2016 tukar produk..hbis muka naik jerawat besar2..skrg guna Sabun Anggun Pesona JSD

Sya syed adrin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sy pn pengguna tegar tia amelia..dari 2006 smpai skg 2017 sy pakai pencuci sahaja xpenah pakai toner ke krim ke bersih muka sy n putih,kak jer pn takut nk timbul.hehe

hawaqaisara said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalamualaikum..sy pon dh lamaaa gune tia amelia dari 2009 smpi tahun lepas..ade jugak on off sebab saja gatal nak try produk lain..tp back to tia balik sbb tia lg sesuai ngn kulit..but tahun ni mmg xpakai sbb nak try produk lain..bukan ape bosan dh pakai produk sama bertahun lama..tp alhamdullillah kulit sy ok..tak dela jerawat mcm cndawan lps hujan ke ape..sbb sy mmg jenis jerawat timbul bile.period..even mase pakai tia pon..tp 1 2 jerawat je tak teruk..and bile stop pon tak teruk..yg penting rajin cuci muka n scrub..