Thursday, 21 June 2012

rumah sewa

kini hidup tidak macam dulu. dah besar. dah tak duduk rumah sendiri. tak duduk hostel dah (hostel? apa barang?) sekarang kena berdikari. kena pandai simpan duit. macam mana kalau dalam masa 3 hari aku dah spent sebanyak RM400 sekali harung. ini semua berpunca sebab kena duduk luar. dulu masa duduk dalam asrama heaven gila. bangun lambat. bangun2 terus pergi mandi tanpa perlu cangkung depan jamban nak cop turn (itu baru cabaran beb!) haha. lepas tu boleh mandi sepuas2nya. selama2nya. kan? bil air siapa bayar? maktab bayar! wahaha. dulu kalau dekat hostel mandi lama2 tak de siapa hirau. paling teruk pon nanti budak2 ni maki hamun sebab mandi lama. tapi di rumah sewa. owh tidak. kalau mandi lama. video kau mandi akan dirakam dan diupload di youtube(takut kan?) kalau lebih lama diorang akan panjat dan waaaaaa....(keluar bilik air mengengsot) mandi lama lagi.* tak faham. abaikan.

itu dulu. di asrama ada 10 bilik air tidak termasuk tempat membuang yang ada 10 juga setiap aras. kini di rumah sewa hanya ada 2 bilik air. 1 tempat mandi. 1 tempat yakyak(berak). rumah ai ada 6 orang. kalau malam tadi makan tempoyak dah masam lepastu pagi2 semua perut meragam. ok jom sama2 kita beryakyak. berduet juga boleh (erk? itu disgusting)*tempoyak memang masam kan. itu contoh je kan?

contoh keadaan kapal yang hampir karam. barang terabur. tuan rumah dah syahid. tak larat nak kemas lagi. tidur.
siapa cakap duduk rumah sewa susah?(aku lah tu. dulu mati2 tak nak duduk rumah sewa). kenapa? sebab aku suka air. aku suka mandi lama. mandi lama banyak guna air. guna air banyak bil pon banyak. kalau bil banyak duit pon haruslah banyak. kau sebut pasal duit? duit? aku dah cakap kan aku dah guna RM400 dalam 3 hari. ini semua angkara rumah sewa. tikar getahnya. barang2 dalam biliknya. barang peribadinya(itu tak boleh cerita. rahsia kita.hakhak). rumah sewa juga jauh daripada kelas. kalau kelas skip2 boleh balik bilik. tidur beberapa minit tunggu classmate call pastu lompat jerit2 sebab classmate call bila lecturer dah masuk dan tanya mana si polan? kalau kelas skip2 kali ni boleh lah beramai2 berpicnic di padang sementara tunggu kelas seterusnya. hari ni kita mkan muffin. besok cup cakes. pastu macarons. wah!

aku akui. berbeza hidup ber-rumah sewa ni. lebih berdikari. lebih bebas. suasana juga berbeza. tapi rumah sewa aku kan 6 orang. kalau setiap 6 mulut mewakili 5 orang. cuba darab? 30 mulut! wah! betul. dapat satu coki2. bayangkan. tak ke bising macam asrama. plus semua tak nak kalah, nak ada speaker masing2. ok. jiran rumah sebelah dah boleh sedia beli penyapu. parang dan banyak lagi untuk halau penghuni rumah sewa ini.

ini gambar bilik aku. belum  cantik lagi. tunggu lah roh eric leong meresap dalam diri. jom kita berdeko(ewah)
hidup makin seronok di rumah sewa. alhamdulillah semua berjalan lancar. duit boleh di cari. kawan sejati teman yang dicari2 mana nak cari. tapi baru 3 hari. jom tengok setahun setengah ni. macam mana?(edventurous-nya. i can't wait!)


No comments: